Waddenvreugd.nl

Het eiland Schiermonnikoog met nu anno 2020 Waddenvreugd.

en het laatste festival in 2019 met de Waarde van de Aarde.

Op 1 mei 2019 vierde ik het 30jarig bestaan van AtelierSchier. Die dag, ook mijn verjaardag, organiseerde ik een klein festival op boerderij de Branding, mijn geboorteplek. Het festival had de naam: de waarde van de aarde. Er was bij mij grote blijdschap: de boeren zouden bio-divers gaan. Sprekers waren o.a. Theo Mulder en Ineke van Gent. Ineke van Gent, als ex-kamerlid voor GroenLinks opende het festival. Mijn Ode aan Pake Pieter en Beppe Gaatske. Er was fantastisch veel familie. Ook circulair Friesland was uitgenodigd. We aten een biologisch lunch met daarnaast groenten uit de pluktuin van Janneke. ’s Middags was er een actief programma nu ook voor kinderen. Dansen en dichten en schilderen en...onder leiding van Joris Collier en Gerdie de Jonge kon je van oude spullen een nieuw kunstwerk maken. Inspiratie alom.  Yoga, circulair bezig zijn en start repair café. Mijn wens nu is oprecht, dat de boeren verder gaan dan bio-divers.
Héél Schiermonnikoog biologisch toch?

Foto: Romy Dam

 Geschiedenis AtelierSchier 1989 tot 2020

De atelierbus op het strand werd steeds meer ook een plek waar je je bewust was van de noodzaak tot zorg voor de vissen en hun omgeving. Weg met de plastic troep. Juttersgeluk als workshop, maar samen met het opruimen van een stuk strand was jaren favoriet.
Ik heb vanaf mijn 18e , na het lezen van Dode Lente van Rachel Carson, een grote bezorgdheid gevoeld voor onze levensstijl als mensheid. Misbruik in plaats van dankbaar gebruik maken van de aarde en haar mogelijkheden. En nu na 8 maart 2020? AtelierSchier heeft vanaf dan een andere eigenaar en wel Jeannette Rutgers. Opeens geen atelierbus meer op het strand, maar nog wel enorm veel zin om in de natuur te zijn. Geen AtelierSchier, de naam om veel meer dingen te organiseren, die zinvol, leuk of boeiend zijn. Dit klopte niet voor mij en dus is vanaf nu Waddenvreugd.nl in de lucht. Verwonderd blijven kijken. Dankbaarheid uiten, koesteren wat er is en zorg geven aan dat wat er nodig is. Zo wil ik op pad gaan met anderen. De natuur en je omgeving als spiegel.

Schrijvers, workshops en boeken:

Irene van Lippe – Biesterfeld  2 x een workshop gevolgd zie o.a. boek: Samen, de natuur één familie. Dick van den Dool, schrijver, gaialoog en aardebeleving. Boek: De draak van Limburg. 
Ons verhaal begon met “ Schiermonnikoog Anders “. Een zonsondergang bewust beleven in de natuur en ook de zonsopkomst. 12 deelnemers waaronder een journalist en een fotograaf. Het verslag heeft in diverse kranten gestaan. Zo bijzonder. Hierna hebben we samen 7 x een Back to Basic Pinksterweekend georganiseerd vanuit kampeerboerderij de Oorsprong. Wandelingen naar de Oost en het volgen van de Leylijnen en krachtplekken van het eiland.
Barbara Driessen: De opleiding creatief gids, mandala tekenen en creatief schrijven. Ze gaf diverse weekend cursussen in de natuur waaronder kennismaken met het medicijnwiel. Mandala schilderen met Pieter Torensma; fantastische inspirerende kunstenaar. Opleiding: Zen Shiatsu therapie bij de Dutch Body academie uit Buitenpost 2004; alsook Voetzône-reflex therapie. Theologie en pastoraal werk aan de NHL te Leeuwarden 2014. 
Titel afstudeerscriptie: Staan in het licht. Stage begeleider en docent Jaap Dijkstra.

Vanuit AtelierSchier, fantastische natuur schildervakanties kunnen organiseren met Minne Onnes en Stella van Acker, Flip Gaazendam, Dinie Boogaard en vele anderen. Natuurbeelden gebouwd en schoolprojecten gedaan met Ludy Feyen: o.a. Schone zee – doe je mee? Zangworkshops met Nanne & Ankie en Wereldliederen voor vrouwen met Jildou Talman. Schrijfworkshops met Rita Spijkerman: Het tij in mij en creatief schrijven met Barbara Driessen. Onder de naam Waddenvreugd.nl ga ik als eilandgids nu zwalken over het hele eiland. Vol verwondering. Fietsen, wandelen, stilstaan en soms intuïtief schilderen; welkom.

Garda Meerdink 
Geboren 1 mei 1951 op Schiermonnikoog.

KNETTER HART SCHIERMONNIKOOG

Bedrijven, boeren en burgers.
 SAMEN wordt IEDEREEN bio-logisch. Verder zet ik me in voor een mooie polder, want die groep ziet liever de fiets. Autoluw eiland?  Samen op de fiets, dan vervuil je niets. Wie zijn nu eigenlijk de ‘ blokkeer ‘ eilanders? Net bedacht, want wij zijn tegen de weg. Blokkeer eilanders, eilanders die tegen het idee van een weg door het weiland zijn. Hulp gevraagd: Welke ondernemers gaan mee met de groene stroom, de oproep van wijsheid, die o.a. David Attenborough zo graag ziet? Zie film "Our Planet". 
Autoluw Schiermonnikoog. Doe je mee? Je bent aarde bewust bezig wanneer je: Een bedrijfsauto inruilt voor een bakfiets. 
Je werknemers beloont met een fiets. De lucht niet vervuild met fossiele brandstoffen enz..

Wens

Alles willen inzetten voor en meegaan met de stroom van liefde voor een kindvriendelijke nieuwe wereld. Dat de aarde en de zee weer een gezonde en gelukkige basis kunnen zijn voor planten, vogels en vissen, dieren en kinderen. De taal leren kennen van de bloemen, de bomen, de vogels en de vissen. 

En...wie weet durf ik dan te zeggen en te schrijven: 
Mij spreekt de blomme een tale…. 
Guido Gazelle.Fotowerk: Foto: Romy Dam, Peter Sauermann, Lothar Bracht (Drone), Garda Meerdink.